ANDERIK

 

BJARNE DONDERDAG

DAGBOEK VAN DE DICHTER

De apologetische poëtische partituur DAGBOEK VAN DE DICHTER aka PROCES VAN DE POËET is ontstaan door een banaal feit. De dichter diende zich in Nieuw-Zeeland voor een edelachtbare rechter te verantwoorden omdat hij het woord ‘kiwi’ misbruikt had – als scheldwoord, niet als benaming voor de harige vrucht of de niet-vliegende vogel. Van zijn proces maakte hij een James Joyce-achtige poëtische dagboekpartituur. De Antwerpse uitgeverij Ampersand & Tilde nam de notulen waar van deze gebeurtenis en besloot naderhand tot het publiceren op zeer kleine oplage (100 exemplaren) van de partituur, anno 2005. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten probeerden vergeefs deze publicatie tegen te houden. 82 mensen zijn in het bezit van deze merkwaardige poëziebundel. Thans is dit geschrift op zoek naar onderdak bij een gevestigde uitgeverij.

Enkele literaire wapenfeiten van de heer Donderdag volgen hieronder.

Poëzie en proza in Yang, De Brakke Hond, DW&B, Nieuw Wereld Tijdschrift, De Vlaamse Gids, Diogenes, Kluger Hans, Het dolpension van de hemel, Hollands Maandblad, Maatstaf, De Gids, Mens & Gevoelens, Writer’s Block, Nymph, Lava. Runner-up voor de Holland Park Press Poëzie Prijs 2013 & 2014. Nominaties voor de Hofvijver Poëzieprijs Den Haag 2014 & 2015. Shortlist Maerlant Poëzie Prijs 2022. Laureaat van de wedstrijd ZKV (Zeer Kort Verhaal) in Nederland, 2021. Eregast op Fantasticon-V Nieuw-Vennep 2024, met verhalen voor Fantastische Vertellingen.

Reacties op Dagboek van de Dichter

Een Vlaams recensent in het magazine Knack leek – ingehouden – gefascineerd: ‘Daarin meet Bjarne Donderdag (die de ene prijs na de andere wint) zich met experimentele dichters als Van Ostaijen en Allen Ginsberg. Een lang gedicht van negentien pagina’s, vol typografische hoogstandjes. Hybride polypoëzie die dan weer anekdotisch, vaak hoogdravend, soms ontroerend, meestal vrij wisselvallig of ronduit pedant is. Een hippe, overspannen bundel.’

In Stroom 20 (lente 2006, p. 24 – 27) verscheen een beknopt essay van Thierry Deleu zaliger over deze partituur: ‘Balanceren tussen poëzie en proza – Verweerschrift van een gespleten persoonlijkheid’.

Een Nederlandse boekbespreker besteedde op de site Meander woedende woorden aan de bundel. Wellicht zo'n calvinist.

De dichter is alleen bereikbaar via bjarnedonderdag@hotmail.com